Viktresan

onsdag 4 april 2012

Det går neråt ...

Vikt i morse var 97,7. Så då har jag ju redan gått ned mina 1,5 kg denna vecka som jag har som mål. Fast jag vet ju att denna veckas kilon är lätta att gå ned då det i princip bara består av vatten som jag tömmer kroppen på när jag reducerar kolhydratintaget. Inte desto mindre känns det positivt när vågen visar mindre :-D!

Mat onsdag 4/4 2012
Frukost: Två stora muggar kaffe med 2 dl laktosfri mellanmjölk, 1 avokado och 2 kokta ägg med majonnäs.
Lunch
Middag:

tisdag 3 april 2012

Mamma Boot Camp - MBC

Då har man varit på första träningspasset med MBC, en träningsform för nyblivna mammor skapad av Biggest Looser-tränaren Olga Rönnberg.
http://www.mammafitness.se/mammabootcamp

Det var bra och det var jätteskönt att vara ute! Mitt flås är urdåligt och det känns redan i benen men jag är väldigt peppad att komma i form igen!

Maten igår måndag och idag tisdag har funkat bra. Igår hade jag nästan inget sötsug alls, idag lite på kvällen. Då tog jag och gjorde min falska ris á la Malta som är supergod; keso, vispgrädde och lite bär.

Tisdag 3/4 2012
Frukost: En stor mugg kaffe med 1 dl laktosfri mellanmjölk.
Efter träningen åt jag 1 dl blandade, naturella nötter.
Lunch:   1 portion renskavsgryta som var rest från i söndags.
Middag: 3-4 skivor nötstek med lite beasås, färsk spenat och tomat/avokado/lök-röra.
Mellis på kvällskvisten: 1 dl vispad mellangrädde, 250 gr keso och 1 dl hallon/blåbär.

söndag 1 april 2012

Satan i gatan

Efter pannacottan igår triggades sötsuget igång på allvar - det låg ju lite latent som abstinens efter nästan tre dagars kolhydratfri kost. Tryckte i mig 4 av de 6 muffinsarna vi fått från grannen. Sedan blev det lugnt inombords. Onödigt, visst men jag har inte så mycket dåligt samvete. GI Noll känns ändå som en fungerande plattform att stå på. Och nästa vecka börjar Mamma Boot Camp - träning för nyblivna mammor utomhus med barn och barnvagn och det ska bli häftigt skönt att äntligen få träna rätt hårt! Fast jag kommer nog svimma av utmattning ...

Dumma sill

Idag har min käre son, 4 år, lurat mig många gånger :-)! Det roligaste med det är att får säga "April, april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill". Och så spelar mamma förvånad!

Skitväder ute - snålblåst, kallt och lite snö i luften. Igår kom snön tillbaka så någon rabattrensning blev det inte.

Jag känner mig riktigt stark i att hålla tillbaka mitt sötsug. Idag är dock värsta dagen (är ju även 3:e dagen sedan jag började med Skaldemans GI Noll). Jag märker att sötsuget och mättnaden hålls bästs i shack med kött eller fisk och fet sås. Imorse hade jag inget kött/fisk så jag gjorde i och för sig en jättegod "ägg- och räckmacka" på avokado istället för bröd men jag håller mig inte lika länge på det. Men jag har (hittills) stått emot 2(!) Fazer Blå (200 grammare) och två sorters chokladmuffins som en granne kom förbi med idag. Jag har bestämt mig att när jag väger 95 kg ska jag få frossa - om jag vill.

Mat söndag 1/4 2012
Frukost: En stor mugg kaffe med 1 dl laktosfri mellanmjölk och 1/2 avokado, 2 kokta ägg, 2-3 dl skalade räkor och 2-3 msk majonnäs.
Lunch: 100 gr prästost, 2 kokta ägg med 1,5 msk majonnäs.
Mellis: Kaffe med 1,5-2 dl lakosfri mellanmjölk.
Middag: Renskavsgryta med champinjoner, creme fraiche, grädde och dijonsenap samt broccoli. 1 dl pannacotta gjord på vispgrädde och 1 msk socker. Några hallon därtill.

lördag 31 mars 2012

Long time no see!

Ja, sist jag skrev var det oktober 2010 och nu skriver vi mars 2012! Det kom en graviditet och en bäbis emellan :-)! Gravkilona, 10 stycken, försvann på en månad men jag sitter fortfarande med 30 kilos övervikt. Hade tänkt att påbörja viktminskning redan efter jul men trots - eller på grund - av storstilade planer så har jag inte gått ned ett dugg!

Jag är väldigt intresserad av kostfrågor och för mig är det verkligen sanning att mat är hälsa och medicin. LCHF-diskussionerna har jag följt i flera år. Efter jul anmälde jag mig till GI-viktkoll och gick in på nystartsfasen där man får äta LITE mer kolhydrater. Det funkar på ett sätt MEN jag måste vara ärlig och säga att jag har ett fruktansvärt sötsug och det fanns där hela tiden på nystartsfasen. Så jag körde, som jag alltid brukar, några dagar och sedan kommer FROSSARDAGEN. Så åker jag ned i godis- och kakträsket några dagar, klamrar mig upp och är på banan igen ... tills jag trillar dit igen. Så har det alltid varit när jag tänker efter. När jag pluggade för 25 år sedan och satt hemma mycket så varvade jag "nyttiga" dagar med godis- och kakfrossardagar. När jag nu skriver dessa rader så inser jag hur mycket sockret faktiskt styrt mitt beteende.

Med mycket socker och stärkelse (för jag har även ätit mycket bröd framförallt) så har jag ju alltid haft ett högt insulinpåslag och därmed också en hög fettinlagring. Jag har definitivt ätit för många kalorier också men det hjälper ju inte till att dessutom ha ett högt insulinpåslag.

I förrgår blev jag ånyo trött på mitt berg-o-dalbanemönster och tog fram boken "GI Noll" av Sten Sture Skaldeman. Den har jag haft i min ägo i flera år. Blev peppad av den även om man kan tycka att den är rätt extrem. Men jag behöver nog något extremt i min kosthållning för att få vågen att peka nedåt igen. Så igår började jag!

Fredag 30/3 2012
Vikt 99,3 kg
Längd 166 cm
Frukost: En stor mugg kaffe med 1 dl laktosfri mellanmjölk
Lunch:   1 skiva fläskytterfilé, beasås och ratatouille på IKEA
Middag: 3 skivor fläskkarré, beasås och ugnsbakade ovanjordgrönsaker + 2-3 dl rödvin

Lördag 31/3 2012
Frukost: En stor mugg kaffe med 1 dl laktosfri mellanmjölk
Lunch:2 små fetaostfyllda köttfärsbiffar med varsitt stekt ägg samt 2 skivor fläskkaré från gårdagen med lite beasås (kör med "Eriks bearnaisesås").
Middag: Fiskgryta på squash, purjolök,1 tomat, 400 gr sej, 2-3 dl skalade räkor och 1 burk tomat- och saffrans crème fraîche + 1,5 dl rödvin.

torsdag 21 oktober 2010

Rätt mätt med fett

Igår kväll när jag hade lagt mig fick jag sån kolhydrats-"craving" och gick upp och åt 6-8 polarkakor på stående fot. En effekt att jag inte ätit tillräckligt (lagad) mat under dagen. Om jag äter lagad, fet mat så är jag inte sugen! Det märks direkt.

Idag när jag gick från jobbet tänkte jag att jag skulle unna mig godis ikväll då sambon är på möte. Mer av vana än att jag egentligen var så sugen. Smakade två jättesmå chokladbollar av en kollega som jag fick skjuts av. Tänkte att jag ska ju ändå synda ikväll. Men väl hemma stekte jag ett gäng falukorvsskivor (4 gr kolhydrater/100 gr) och 3 ägg och nu vill jag inget mer ha! Åkte en sväng till Willys för att handla och gick flera varv runt godishyllorna utan att komma på vad jag egentligen ville ha. Så jag åkte hem utan!

Tänkte även en tanke att min nya kost och livsstil är ett vuxet, medvetet val. Jag har ju en hälsa som börjar vackla och den enda som kan göra något åt den är JAG!

onsdag 20 oktober 2010

Premiär!

Jaha, så ansluter jag mig till blogg-vågen. Välkommen att följa mig!
Ska skriva om min hälsa. Och hur den ska bli bätte
I går fick jag reda på att jag har börjat utveckla diabetes. Mindre kul!
Ja, jag väger för mycket - cirka 30 kg - men övervikten har tidigare inte satt sina spår på min hälsa. Men det har det tydligen nu.

I grunden är jag en aktiv person som alltid gillat att röra  på mig och ha många järn i elden. Därför är min övervikt väldigt motsägelsefull. Jag är också intresserad av näringskunskap och hur mat kan vara medicin. Även här blir det väldigt konstigt att jag inte äter enligt de rön som jag i grund och botten tycker är bra och viktiga.

Har vacklat de senaste åren mellan olika kostinriktningar men det har varken blivit hackat eller malet. I grunden har intresset för LCHF-kost hela tiden funnits där men samtidigt har jag tyckt att jag vill dra ned på köttkonsumtionen, både av miljömässiga och etiska skäl. Men nu ska jag ge LCHF en chans!